Постоянно отлагане е постоянна борба
Развитие

Борбата срещу постоянното отлагане

Колко често си казвате „И утре е ден„? Колко задачи сте отложили за „по нататък“ или за „когато му дойде времето„? А броя на дейностите за които чакате „да ми дойде мотивацията„?

Дали това се случва десетки пъти в деня, в седмицата или в месеца…

Бавенето или отлагането на задачи и дейности (също известно и като прокрастинация) се случва обикновено поради няколко причини.

Защо отлагаме?

Една причина е страхът от провал – желанието да избегнем потенциален неуспех може да ни спъне и да ни накара да отлагаме. Липсата на мотивация и чувството, че една задачата е твърде голяма или сложна, са друга причина, която поставя бариера пред нас за започването или завършването на нещо от нашия списък.

Отлагането на започването на работа по дадена дейност, може да е в резултат на чувството на умора и липса на енергия. Перфекционизмът също играе роля, особено когато хората изчакват и търсят „правилния момент“ или „оптималните условия“.

Задачи и дейности, които често остават на заден план

Всички имаме склонност да отлагаме както ежедневни задължения, така и по-големи проекти. Това са дейности както в личния ни живот, така и в професионалния.

Това може да включва отлагане на чистене, подреждане, работни или учебни задачи, тренировки, възпитание на домашния любимец, посещението на възрастни роднини, излизането с приятели, отлагане на самото планиране на тези и други дейности, които знаем че искаме или трябва да направим. Прокрастинацията за повечето хора е лош навик, в който лесно се подхлъзваме и влияе на различни аспекти от живота.

Прокрастинация, колкото и неприятна да е тя, може да бъде превъзмогната с правилния подход и ресурси, за да се постигне по-голяма продуктивност и благополучие.

В този блог

На сайта на Planiram.bg ще говорим на теми свързани с правилното планиране, намирането на мотивация и управлението на време и задачи в личния и професионалния живот. Освен това ще споделяме дигитални ресурси (платени и безплатни), които са създадени с цел да помогнат на общността от „постоянно отлагащи“.

В полето за коментари, може да споделите, кои са задачите, които най-често отлагате.

Вярвам, че продуктивността и постигането на цели са ключови за по-щастлив и задоволителен живот. Ако желаете да подобрите уменията си за планиране, управлението на времето и задачите, то този блог е за вас. Това е моето пространство, в което да споделям интересни идеи, инструменти и ресурси с вас. Да работим заедно към по-добра продуктивност и успех!

Коментирай