Развитие

Отлагането и hustle културата – къде е баланса?

Какво е „hustle културата“?

Прощавайте че ползвам този английски термин, но няма подходяща алтернатива, за която да се сещам. Думата „hustle“ в превод на български значи бързане, бутане, тласкане.

А термина „hustle culture“ / „hustle култура“ е движение и начин на мислене, който поставя на пиадестал усиления труд, страстта и несгодите при постигане на успех.

Подкрепящите тази култура, вярват че непрестанната работа, инатът, стресът и жертването на всякакво свободно време (често дори и лишаването от личен живот, половинка, хобита и забавления) е единствения и най-сигурен начин да се постигнат велики неща – най-често целта са богатства и професионални успехи.

„Ако не отлагах постоянно, а „hustle“-вах щях да съм успял“

На всички ни е минавало през ума – ако сме супер продуктивни, запълваме всяка свободна минута с полезни дейности и не се разсейваме с почивки, то ще бъдем изключително успешни в живота.

Попадаме в апетитната илюзия, че спрем ли да отлагаме и започнем да „hustle“-ваме, изведнъж нещата ще започнат да ни се получават – у нас винаги ще е чисто, ще отслабнем, ще стартираме успешен страничен бизнес за допълнителен доход, ще се разбираме чудесно с приятелите и семейството си, ще изкараме второ висше, ще напишем книга, и така нататък и така нататък.

Тоест другата крайност на „постоянното отлагане“ всъщност се явява така наречената „hustle култура“.

Да, но крайностите никога не водят до добри дългосрочни резултати…

Ключът към успеха ли е „hustle“-ването?

Истината за мен е, че този твърде краен начин на живот, в който няма време за почивка и лични интереси, може да доведе до преумора и неравновесие в живота, които в дългосрочен план да повлияят силно негативно.

Дали културата на „hustle“ наистина е ключът към успеха? За мен отговорът е – не!

Вярвам, че има нужда от намирането на баланса между усилен труд и качествен живот. Редовните почивки, занимания с хобита и лични интереси не само допринасят за радостта ни, но и подобряват продуктивността и креативността ни. Това да си даваме време за почивка и релаксация, помага да се възстановим и да функционираме оптимално.

Още повече, идеалът за „щастие“ и успех в живота не трябва непременно да са многото пари, вещи или собствен бизнес.

Какво е успехът за мен и как да балансирам между отлагане и действие

Всеки един от нас има индивидуално разбиране за това какво означава успехът. За някои това са професионални постижения, големи богатства и власт, докато за други успехът е лично и семейно благополучие, здравето и добрите взаимоотношения.

Да, усилената работа, която „hustle културата“ проповядва, може да доведе до високи професионални успехи, но ако тази цел се осъществява за сметка на физическото и емоционалното ни здраве, цената може да е твърде висока.

Балансът между отлагането и действието се крие във внимателния анализ на нуждите и целите ни и реалистичната оценка на възможностите ни.

Ключът към успеха се крие в способността ни да разберем какво истински ни прави щастливи и след това да полагаме фокусирани усилия в тази посока.

Вярвам, че продуктивността и постигането на цели са ключови за по-щастлив и задоволителен живот. Ако желаете да подобрите уменията си за планиране, управлението на времето и задачите, то този блог е за вас. Това е моето пространство, в което да споделям интересни идеи, инструменти и ресурси с вас. Да работим заедно към по-добра продуктивност и успех!

Коментирай