Развитие

Отлагането или мързела – кое носи неудовлетвореност?

Да го кажем още в началото – аз вярвам, че мързелуването е нещо прекрасно!

Това е този блажен момент на бездействие. Когато няма важни задачи пред нас, няма напиращи крайни срокове, нито очаквания, които трябва да покрием.

Да мързелуваш е страхотно!

А действието на отлагането? … Самата дума ме кара да изтръпвам. Отлагането е нещо ужасно, гадно, грозно, измъчващо и сломяващо духа.

Това са моментите, в които знаем че имаме нещо, което трябва да свършим – и го ОТЛАГАМЕ… и това ни кара да се чувстваме зле.

Без значение дали става дума за задача на работа или вкъщи, дали е нещо само за нас или е обвързано с други хора, дали е нещо от което зависи бъдещето ни или само настоящето, или е нещо толкова просто като това да се обадим да си запишем час за фризьор.

Така наречените „прокрастинатори“ не отлагаме тези задачи и задължения от мързел. Най-често ги отлагаме поради лоша организация, липса на конкретика, страх от критика, ниско самочувствие и т.н.

Дали отлагаш или просто мързелуваш?

Чувствате ли се неконфортно, когато си почивате, въпреки че има неща за вършене?

Помислете колко важно всъщност е изпълнението на задачата, която избягвате.

Ако сте мили чиниите вече три пъти днес и няма нещо друго за вършене, тогава вярвам че няма проблем да се насладите на няколко часа релаксация преди да се захването с последното миене на чинии за деня.

Това дали не правим нещо от мързел или защото го отлагаме, зависи от нашите индивидуални нужди и преценка. Има моменти, когато „мързелуването“ не само е приемливо, но и полезно за повишаване на продуктивността и възстановяване. А „отлагането“ често е източник на стрес и неудовлетвореност, когато се отнася до важни и спешни задачи.

Избегни капана на отлагането, но се наслади на мързелуването

За мързелуване има и място и време в живота на всеки един от нас.

Този приятен и полезен момент на бездействие ни позволява да отпочинем и да се заредим. Не трябва да се самообвиняваме и да се чувстваме зле, когато се нуждаем от малко мързелуване. Не се чувствайте виновни, че се позволявате да си почивате, когато тялото и ума ви го искат.

Същевременно, трябва да бъдем внимателни, за да не попаднем в клопката на „отлагането за после“. Отлагането на важни за нас действия и задачи, бързо може да ни вкара в омагьосания кръг на стреса и неудовлетвореността.

Спрете, помислете и преценете – дали задачата пред нас изисква незабавно внимание или може да почака, без да усетим вина или друго негативно отражение върху нас.

Пожелавам ви да станете майстори в това да спазвате баланса между моментите на отдих и необходимите действия. Пожелавам ви също, когато дойде време за действие и задачи – да ги извършвате с ентусиазъм и увереност.

Така ще се чувствате по-пълноценни и доволни от своя живот.

Вярвам, че продуктивността и постигането на цели са ключови за по-щастлив и задоволителен живот. Ако желаете да подобрите уменията си за планиране, управлението на времето и задачите, то този блог е за вас. Това е моето пространство, в което да споделям интересни идеи, инструменти и ресурси с вас. Да работим заедно към по-добра продуктивност и успех!

Коментирай